Az eszo szerelő és kereskedelmi kft. „univerzális rugós csőtartók kifejlesztése, amelyek alkalmasak a magas hőmérsékletű csővezetékek dilatációs mozgása s a közeg áramlásából eredő feszültségek felvételére” című projektjének indítása.

Az ESZO Szerelő és Kereskedelmi Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” felhívására benyújtott, GINOP-2.1.7-15-2016-00764 azonosítószámmal nyilvántartott támogatási kérelmét támogatásra érdemesnek ítélték.

A projekt célja egy univerzális rugós csőtartó rendszer kifejlesztése és piacra vitele. Az univerzális rugós csőtartót olyan csővezetéki szakaszokba kell beépíteni, amelyekben magas hőmérsékletű közeg áramlik.

Nagyon nehéz olyan iparágat találni, ahol ne lennének magas, vagy alacsony hőmérsékletek, amelyek befolyásolják a dilatációt, mozgást, a dinamikus mozgást. A csővezeték a környezeti hőmérséklet változása miatt, alakváltozáson megy keresztül. Ha a csőben a szállított anyag hőmérséklete nagyobb, mint a cső hőmérséklete, akkor a cső a hő átvétele következtében tágul, ha hidegebb, mint a cső anyaga, akkor pedig zsugorodik. Az alakváltozás a hőmérséklet nagyságától függően több centimétertől akár fél méter nagyságú is lehet. Ez az alakváltozás mozgásként jelenik meg. Ezt a mozgást kell a csőtartókkal szabályozni, illetve a rugós csőtartó ezt a mozgási energiát képes felvenni.

A kifejlesztendő rugós csőtartó típusok lehetővé teszik különböző elmozdulások esetén, hogy a terhelések felvételét, kis erőváltozásokkal lehessen létrehozni.

A munka végeredménye egy olyan univerzális rugós csőtartó család, amely a jelenlegi magyarországi, külföldi piacon elérhető rugós tartókhoz képest kisebb, ezáltal a szerelhetősége is egyszerűbb.

A másik végeredmény egy olyan tervezői segédlet, amely segítséget nyújt a csőhálózat tervezőjének a vezetékrendszer geometriája és szilárdsági ellenőrzése során, a dilatáció nagyságának meghatározásához és ezzel a csőtartó kiválasztásához.

Projekt megvalósítási időtartama:

  • a projekt kezdő időpontja: 2018.02.15.
  • a projekt záró időpontja: 2019.12.20.

Projekt összköltségvetése: 216.957.992 Ft
Támogatás összege: 129.776.516 Ft
Támogatás mértéke: 59,82 %